Baker og konditor VG2

På vg2 velger man om man vil gå videre med Baker og konditor, kokk- og servitørfag eller Matproduksjon. Vardø videregående skole tilbyr alle disse retningene skoleåret 2021 – 2022.

Som baker lager du gjærdeiger til forskjellige brød- og kakeprodukter som for eksempel brød, boller, baguetter og pizzabunner. Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner. Typiske arbeidsoppgaver for bakeren er å lage brød og wienerbrød, boller og skolebrød, baguetter, focaccia, chiabatta og enkle kaker. Du skal vurdere pris og kvalitet på råvarer, beregne næringsinnhold i de ferdige produktene, sørge for god behandling og oppbevaring av råvarene og tilpasse resepter og produksjonsprosesser etter bedriftenes og kundenes behov. Du får også ansvar for å rengjøre og vedlikeholde utstyret som brukes.

En konditor bruker som regel ikke gjærdeig i det som lages. Litt enkelt sagt er det den viktigste forskjellen på de to yrkene.

Konditoren lager først og fremst kaker av alle slag, både de som bakes og pyntes på tradisjonelt vis og for eksempel mousse-kaker. Festkaker, kransekaker, bryllupskaker, dessert- og konfektkaker, muffins, brownies og marsipan- og sjokoladefigurer er typiske oppgaver. Desserter kan også være et interessant arbeidsområde for mange med konditorutdanning.

Slik søker du skoleplass

Til toppen